Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)?

Geplaatst op

Patella is een ander woord voor knieschijf. Femoraal betekent ‘van het bovenbeen’.

De knieschijf ligt op het kniegewricht. Als je je been strekt en buigt, schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Soms ontstaat hierbij irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht. Dat geeft pijn op, onder of rond de knieschijf. Dit heet het patellofemoraal pijnsyndroom.

Bij dit syndroom heb je pijn op, onder of rond de knieschijf. De pijn wordt erger bij lang zitten met gebogen knieën, hurken, knielen, traplopen en tegen de wind in fietsen. Door rust en het strekken van de knie kan de pijn verminderen. De knie kan stijf aanvoelen of rondom dik zijn. Bij traplopen kun je een wankel gevoel in de knie hebben.

De meeste mensen hebben klachten aan één knie, sommige mensen aan beide.

Het patellofemoraal pijnsyndroom kan ontstaan door verminderde spierkracht, overbelasting, verkeerde belasting of door een kneuzing rondom de knieschijf.

Behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom doen we bij Fysio 0515 door gerichte training van de beenspieren. Ook kan het zijn dat bepaalde spieren in de benen sterker zijn dan andere waardoor er een disbalans is. Bij Fysio 0515 worden alle aspecten meegenomen en kijken we of sommige spieren juist moeten ontspannen doormiddel van bijvoorbeeld massage of dry-needling en zullen we andere spieren sterker maken met gerichte oefentherapie.

 

 

 

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken