Loopscholing

Geplaatst op

Bij loopscholing concentreer je je niet op de totale beweging van het hardlopen, maar focus je je op de verschillende spiergroepen die voor die totale beweging verantwoordelijk zijn. Door het verbeteren van die afzonderlijke spiergroepen verbeter je de totale loopbeweging. Door loopscholing leer je namelijk je spieren om zich efficiënter aan te spannen. Spieren vervullen bij het hardlopen ook een beschermende functie. Iedere keer als je de grond raakt moet je lichaam een schok opvangen van driemaal je eigen lichaamsgewicht. Als je spieren zich op tijd aanspannen, dat wil zeggen vlak vóór de landing, dan vangen zij die schok voor je op in plaats van je gewrichten. Zo spaar je je gewrichten veel onnodig leed en verklein je de kans op blessures. Bij veel lopers worden hun been- en voetspieren pas aangespannen nadat hun voet de grond raakt. Tijd dus om eens met loopscholing te beginnen.

Loopscholing is een trainingsvorm in de atletiek, die tot doel heeft om de looptechniek efficiënter te maken. Het doel is het verbeteren van de coördinatie, en bewustwording van de verschillende momenten in de looppas. De looppas wordt hiervoor opgesplitst in vijf verschillende momenten, die met verschillende oefeningen apart getraind kunnen worden.

Hiervoor zijn vele verschillende oefeningen ontwikkeld, die de verschillende fasen van de looppas benadrukken en kunnen oefenen. Samen maken deze een optimale looptechniek, waardoor de kans op blessures kan worden verkleind, het vermogen efficiënter wordt toegepast, en de loopsnelheid wordt verhoogd.

Voorbeelden van loopscholingsoefeningen zijn:

  • huppelpassen
  • tripplings
  • skipping
  • kaatsloop
  • pendelloop
  • strekloop

Loopscholingsoefeningen worden doorgaans aan het begin van de training gedaan, direct na de warming-up, wanneer de sporter nog geconcentreerd en fit is.

In mei starten we in aanloop naar de 4 mijl en de Mar a thon van Sneek, weer met cursus “techniektraining voor hardlopers” onder leiding van Jelle Luinstra hierbij is er veel aandacht voor loopscholing en looptechniek.

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken