Onderbeen

Bij Fysio 0515 zien wij veel mensen met onderbeenklachten. Naast de hieronder beschreven klachten, behandelen wij uiteraard ook andere klachten in deze regio. Door middel van een grondig en nauwkeurig onderzoek stellen onze therapeuten een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld wat aansluit bij uw klachten en belastingsniveau.

Veel voorkomende onderbeenklachten:

 

Scheenbeenvlies ontsteking (shin splints, MTSS)

Een zeurend of stekend scheenbeen is een van de meest voorkomende blessures bij lopers en komt ook veel voor bij zaalsporters. Het wordt vaak ‘shin splints’ genoemd, een verzamelnaam voor allerlei scheenbeenklachten. Tegernwoordig wordt ook wel de term ‘mediaal tibiaal stress syndroom’ oftewel ‘MTSS’ gebruikt. Als je er eenmaal last van hebt, geneest het vaak langzaam.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze vervelende blessure zoals overbelasting van de spieren in het onderbeen. Maar ook de stand van de enkel en/of voet kan zorgen voor irritatie bij het scheenbeen.

Shin splints kunnen worden herkend aan een zeurende of stekende pijn in de schenen. Vaak doet de binnenrand van het scheenbeen pijn of is er sprake van van pijnlijke spieren aan de voorkant van het scheenbeen. Soms is aanraking pijnlijk. In het begin spelen de klachten vaak op na de benen belast te hebben, maar na verloop van tijd is er steeds meer rust nodig om van de pijn af te komen. Uiteindelijk kan de pijn continu aanwezig zijn.

Bij Fysio 0515 kijken we eerst wat de mogelijke oorzaken van de scheenbeenklachten zijn. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld en wordt advies gegeven over hoe de belasting het beste weer kan worden opgebouwd.

Kuitklachten

De kuit bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen tussen de knieholte en de achillespees. Er zijn 2 kuitspieren: de tweekoppige kuitspier (m. gastrocnemius) en de dieper gelegen kuitspier (m. soleus). Pijn in de kuit wordt vaak ervaren als zeurend of stekend en kan veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen kan een behandeling door een fysiotherapeut goed effect hebben, maar voordat gestart kan worden met de behandeling is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de aard en ernst van de klachten is.

  • Stijve kuitspieren

Een stijf gevoel in de kuiten kan ontstaan als gevolg van overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld optreden na lang staan, een lange wandeling of training. Of na hardlopen op een andere ondergrond of op andere loopschoenen. Aanhoudende stijfheid in de kuitspieren kan duiden op plaatselijke verhardingen in de spier.

  • Kramp

Kramp in de kuiten kan optreden tijdens of na zware sportbelasting. Veel mensen ervaren ook regelmatig ’s nachts kramp in de kuitspieren. Bij terugkerende kramp in de kuit of kuiten kan er evenals bij stijfheid in de kuiten, sprake zijn van plaatselijke verhardingen in de spieren.

  • Spierverrekking

Een spierverrekking in de kuit duidt op een blessure die wordt veroorzaakt door overmatig uitrekken van spiervezels. Tijdens lichamelijke inspanning kunnen spieren overbelast worden. Een spierverrekking in de kuitspier gaat vaak gepaard met het voelen van een plaatselijke, pijnlijke verharding.

  • Zweepslag

Een zweepslag of ‘coup de fouet’ vindt meestal plaats in de tweekoppige kuitspier (m.gastrocnemius). Bij een een zweepslag scheurt de kuitspier (gedeeltelijk). Dit zorgt plotseling voor een hevige pijn in de kuit bij een afzet met lopen of springen. Lopen is vaak niet of nauwelijks mogelijk na het oplopen van deze blessure. Veel mensen ervaren het gevoel alsof ze een klap tegen de kuit hebben gehad van een zweep, vandaar de benaming ‘zweepslag’.

De fysiotherapeuten bij Fysio 0515 zijn bekend met verschillende typen kuitblessures en kunnen daarvoor een gericht behandelplan opstellen. De ernst en aard van de klachten bepalen daarbij hoelang een behandel- en revalidatieproces duurt en uit welk soort behandelingen dit bestaat.

Het is van groot belang dat er voorafgaand aan de behandeling een nauwkeurig onderzoek plaatsvindt om een aantal oorzaken van kuitklachten uit te sluiten. Hierbij valt te denken aan een trombosebeen. Mocht er na het fysiotherapeutisch onderzoek het vermoeden bestaan dat mogelijk sprake is van trombose, dan zal er worden doorverwezen naar de huisarts voor verder onderzoek.

Achillespeesklachten

Een veelvoorkomende klacht tijdens lopen is een stijve en pijnlijke achillespees. Het is een beruchte blessure bij hardlopers, maar ook voetballers, volleyballers, tennissers, schaatsers en wandelaars kunnen klachten aan de achillespees ontwikkelen. Wanneer de pijn in eerste instantie wordt genegeerd en geen tijdige behandeling plaatsvindt kan het herstel kan maanden duren. In het ergste geval kan zo’n blessure zelfs betekenen dat iemand, al dan niet tijdelijk, niet meer de gewenste sport kan uitvoeren.

De voornaamste functie van de achillespees is de geleiding van de functies van de kuitspieren. Ze zorgen voor het strekken van de enkel bij het afzetten en ze spelen een rol bij het stabiliseren van de enkel. Als de kuitspieren samentrekken, wordt er aan de achillespees getrokken en strekt de voet zich. Dit gebeurt bij wandelen, hardlopen, springen en sprinten. De krachten in de achillespees kunnen hierbij oplopen tot wel zevenmaal het lichaamsgewicht. Dit maakt de achillespees gevoelig voor overbelasting, wat kan resulteren in een achillespeesontsteking.

Bij Fysio 0515 beschikken we over verschillende behandelmethoden die kunnen helpen om van een achillespeesblessure af te komen. Het is van belang om in het geval van klachten tijdig contact op te nemen, zodat verergering van de klachten kan worden voorkomen. Wanneer achillespeesklachten al langere tijd bestaan zijn deze vaak lastiger te behandelen.

Overige klachten in het onderbeen:

Naast de hierboven beschreven klachten, behandelen wij uiteraard ook andere klachten de onderbeenregio. Door middel van een grondig en nauwkeurig onderzoek stellen onze therapeuten een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld wat aansluit bij uw klachten en het belasting niveau.

Wilt u af van de klachten in uw onderbeen?

Plan direct een afspraak in met Fysio 0515 in Sneek. Voor bijna elke klacht in het onderbeen hebben wij een uitgebreid behandelplan om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken