Nek, schouder en arm

Bij Fysio 0515 zien wij veel mensen met klachten in de nek, schouder of arm regio. Naast de hieronder beschreven klachten, behandelen wij uiteraard ook andere klachten in deze regio. Door middel van een grondig en nauwkeurig onderzoek stellen onze therapeuten een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld wat aansluit bij uw klachten en belastingsniveau.

Veel voorkomende nek-, schouder- en armklachten:

Nekhernia

Een uitpuiling van de tussenwervelschijf tussen twee nekwervels noemen we een nekhernia. Een nekhernia veroorzaakt vaak pijn doordat zenuwen of het ruggenmerg bekneld raken. Sommige mensen met een nekhernia ervaren geen pijn, omdat er geen zenuw bekneld is. Een nekhernia ontstaat vaak als gevolg van overbelasting of slijtage aan een tussenwervelschijf.

De pijn bij een nekhernia straalt soms uit van de nek naar de armen en schouders. Soms is er ook sprake van uitstraling naar de rug en zelfs de benen. Behalve pijn kan er bij een nekhernia ook sprake zijn van een prikkelend, doof gevoel of krachtverlies in armen, handen en/of vingers.

De fysiotherapeuten van Fysio 0515 kunnen helpen om een nekhernia te herkennen. Ook kunnen zij helpen de klachten te doen verminderen door verschillende behandelingen uit te voeren en oefeningen te adviseren. Wanneer er sprake is van een nekhernia zal de fysiotherapeut in sommige gevallen in overleg gaan met uw (huis)arts.

Pijnlijke nek

Eén van de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat is een stijve nek. Vaak gaat het dan om een ‘onschuldige’ nekpijn, die binnen een paar dagen vanzelf verdwijnt. Blijft de pijn of stijfheid langere tijd aanwezig of keert deze steeds terug? Dan kan Fysio 0515 helpen.

Vastzittende spieren zijn vaak de oorzaak van een stijve nek. Een verkeerde werk- of slaaphouding is hiervan een belangrijke boosdoener. Door een eenzijdige en/of verkeerde belasting kunnen de spieren in het nek gebied verkrampen en gewrichtjes vast gaan zitten. Ook langdurige stress, het maken van een onverwachte beweging of kou op de spieren kunnen een stijve nek veroorzaken.

Soms kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen wanneer het gaat om een stijve nek. De fysiotherapeuten van Fysio 0515 doen daarom eerst een grondig onderzoek om te kijken of uw klachten goed te behandelen zijn met fysio- of manuele therapie.

Pijnlijke schouder

Pijn aan de schouder komt vaak voor. Het is een complex gewricht dat bestaat uit het schouderblad, de bovenarm, het sleutelbeen en de ribbenkast. Veel verschillende spieren en pezen maken het bewegen van deze onderdelen mogelijk. Schouderklachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn, rugpijn en nekpijn. Soms is er ook sprake van uitstralende pijn in de arm. Door de pijn kan de arm vaak niet goed worden bewogen. Dit kan bijvoorbeeld belemmeren tijdens aankleden, tillen, werken of liggen. Veel mensen hebben ook ’s nachts veel last van pijn bij schouderklachten.

Er zijn veel oorzaken voor schouderpijn. Een aantal veel voorkomende oorzaken zijn: een peesontsteking, een slijmbeursontsteking, een overbelaste spier en schouderinstabiliteit.

Bij Fysio 0515 hebben we een speciale werkwijze ontwikkeld om schouderklachten goed te kunnen onderzoeken en behandelen. Onze schouderfysiotherapeuten zijn specifiek geschoold en zetten hun specifieke kennis in om u zo goed mogelijk te helpen!

Schouderluxatie

De schouder is een gewricht wat door zijn grote beweeglijkheid vrij gemakkelijk uit de kom kan raken. Dit noemen we een schouderluxatie.

De schouder kan zowel naar voren als naar achteren luxeren. Dit gebeurt vaak bij een plotselinge overbelasting zoals een ongemakkelijke landing na een val of een botsing met een tegenstander bij contactsporten.

Soms gaat een schouder vrijwel meteen uit zichzelf weer “in de kom”. Vaak is het echter nodig om de schouder weer te “zetten”, wat ook wel reponeren wordt genoemd. Dit gebeurd vaak door een medisch specialist in het ziekenhuis.

Na een schouderluxatie is het van groot belang om te revalideren. Bij Fysio 0515 werken gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten die uw hierbij kunnen helpen door middel van de juiste adviezen, behandelingen en oefeningen.

Omdat de kans op blijvende instabiliteit groot is na een schouderluxatie is het van groot belang om zo spoedig mogelijk een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut en te starten met de revalidatie.

Frozen shoulder

‘Frozen shoulder’ betekend letterlijk vertaald ‘bevroren schouder’. Wanneer er sprake is van een van een frozen shoulder, raakt het kapsel ontstoken en stijf. De ontsteking veroorzaakt verklevingen in het kapsel dat zich rond het schoudergewricht bevindt. Hierdoor worden de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht steeds beperkter. In sommige gevallen worden daardoor alledaagse activiteiten, zoals het kammen van het haar of het aantrekken van een jas, steeds moeilijker of zelfs onmogelijk.

Vaak beginnen de klachten met een pijnlijke en stijve schouder. Plotseling kan de pijn in de schouder in hevigheid toenemen, waardoor de arm steeds slechter kan worden bewogen.

De oorzaken van een frozen shoulder zijn niet altijd bekend, in feite kan elke situatie die je ervan weerhoudt de schouder of arm te bewegen een risico vormen en mogelijk leiden tot een frozen shoulder.

Bij Fysio 0515 werken schouderfysiotherapeuten die specifiek zijn geschoold. We hebben een speciale werkwijze ontwikkeld om schouderklachten goed te kunnen onderzoeken en behandelen. Desondanks kan het volledige herstel van een frozen shoulder vaak wel 2 tot 12 maanden in beslag nemen.

Tennisarm

Een tennisarm of tenniselleboog wordt ook wel epicondylitis lateralis genoemd. Dit is een niet-bacteriële ontsteking van een pees ter hoogte van de elleboog. Deze pees is verbonden met de spier welke gebruikt wordt wanneer de elleboog strekt en de pols buigt.

Een tenniselleboog ontstaat niet alleen als gevolg van intensief tennissen. Ook door overbelasting tijdens activiteiten zoals schilderen of computeren kan een irritatie van deze peesaanhechting ontstaan. Vaak wordt de aandoening dan nog steeds een tenniselleboog genoemd, wat vreemd klinkt bij mensen die nog nooit een tennisracket hebben aangeraakt.

De pijn kan uitstralen van de elleboog naar de onderarm, pols en hand. Soms zijn er ook klachten in de bovenarm en schouder. Verder is er vaak sprake van stijfheid en minder kracht.

Bij Fysio 0515 hebben we uitstekende mogelijkheden om een tennisarm te onderzoeken en behandelen.

CANS/RSI

CANS en RSI zijn verzamelnamen voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Deze klachten ontstaan vaak door een herhaalde belasting. Doordat dezelfde beweging en/of houding vaak herhaald wordt ontstaat er een hoge spierspanning.

CANS (complaints of arm, neck and/of shoulder) en RSI (repetitive strain injury) zijn verzamelnamen voor verschillende klachten in de nek, schouder en arm regio.

Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van dit type klachten. Ook musici, kappers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers.

Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en kunnen zich voordoen in de handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of doof gevoel of pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.

De fysiotherapeuten van Fysio 0515 kunnen middels een lichamelijk onderzoek een fysiotherapeutische diagnose stellen. Vaak blijkt tijdens de intake uit het ontstaan van de klachten al of het mogelijk om CANS of RSI – achtige klachten gaat. Naast het behandelen van de klachten geeft de fysiotherapeut ook advies omtrent de belasting die de klachten mogelijk heeft veroorzaakt.

Wilt u af van uw nek-, schouder- en/of armklachten?

Plan direct een afspraak in met Fysio 0515 in Sneek. Voor bijna elke nek-, schouder- en armklacht hebben wij een uitgebreid behandelplan om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken