Enkel en voet

Bij Fysio 0515 zien wij veel mensen met voet- en enkelklachten. Naast de hieronder beschreven klachten, behandelen wij uiteraard ook andere klachten in deze regio. Door middel van een grondig en nauwkeurig onderzoek stellen onze therapeuten een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld wat aansluit bij uw klachten en belastingsniveau.

Veel voorkomende enkel- en voetklachten:

Verstuikte enkel

Wanneer de voet te ver naar de binnen- of buitenkant beweegt, kan de enkel verzwikken. Om de enkel te verstevigen, zit er normaal gesproken een gewrichtskapsel omheen dat er samen met de pezen en enkelbanden voor zorgt dat de enkel stabiel blijft. Wanneer de enkel verzwikt, rekken de buitenste enkelbanden uit en ontstaan er kleine scheurtjes.

Bij veel sporten is dit een blessure die erg vaak voorkomt. Hierbij valt te denken aan tennis, voetbal, volleybal en basketbal. Ook in het dagelijks leven komt het regelmatig voor dat iemand zijn of haar enkel verzwikt. Lopen en staan met een verzwikte enkel is moeilijk en pijnlijk. Door een bloeduitstorting kan de enkel blauw worden en dik aanvoelen.

Wanneer er niets wordt gedaan bij een verstuikte enkel, bestaat het risico dat de enkelbandblessure chronisch wordt. De kracht in de enkel neemt af waardoor de enkel minder stabiel wordt of het uithoudingsvermogen slechter wordt. Neem daarom op tijd contact op met Fysio 0515 wanneer de enkel erg stijf is en het lopen moeizaam gaat. Dit bespoedigt het revalidatieproces. Ook wanneer er sprake is van een instabiel gevoel of het gevoel dat het enkelgewricht blokkeert kan een behandeling hiervoor de oplossing bieden.

Hielspoor

Aan de onderzijde van de voet bevindt zich een peesblad dat we ‘fascia plantaris’ noemen. Dit peesblad loopt van de onderzijde van het hielbeen (de calcaneus) naar het onderste gedeelte van de tenen. Het is een krachtig peesblad wat flink wordt belast bij bijvoorbeeld wandelen, hardlopen of op de tenen staan.

Bij een hielspoor ontstaat er op de plek van de aanhechting bij het hielbeen (de calcaneus) een doornvormige verkalking. Dit proces gaat zeer geleidelijk. De verkalking kan uiteindelijk omliggende structuren gaan irriteren met een pijnlijke plek onder de hiel als gevolg.

Vaak zijn de klachten die ontstaan bij hielspoor net als bij fasciitis plantaris goed te behandelen. Soms wordt er ook gesproken over hielspoor terwijl er niet daadwerkelijk een verkalking is geconstateerd. In dit geval gaat het om ‘hielspoor-achtige’ klachten waarbij vaak ‘slechts’ sprake is van beschadigingen of irritatie in de aanhechting van het peesblad onder de hiel.

Bij Fysio 0515 kunnen we deze klachten goed herkennen. Daarom is een bezoek aan de fysiotherapeut bij deze klachten zeker zinvol.

Peesplaat ontsteking (fasciitis plantaris)

Aan de onderzijde van de voet bevindt zich een peesblad dat we ‘fascia plantaris’ noemen. Dit peesblad loopt van de onderzijde van het hielbeen naar het onderste gedeelte van de tenen. Het is een krachtig peesblad wat flink wordt belast bij bijvoorbeeld wandelen, hardlopen of op de tenen staan.

Door grote en langdurige belasting kunnen beschadigingen ontstaan in het peesblad met uiteindelijk een ontsteking tot gevolg. Dit kan een zeer vervelende pijn aan de onderzijde van de voet of bij de aanhechting van het hielbeen tot gevolg hebben.

Bij Fysio 0515 kunnen we deze klachten goed herkennen. Het herstellen van een fasciitis plantaris kan soms een langdurig proces zijn. Daarom is fysiotherapie zinvol om dit proces te versnellen door middel van o.a. advies, behandeling en oefeningen.

Wilt u af van de klachten in uw enkel en/of voet?

Plan direct een afspraak in met Fysio 0515 in Sneek. Voor bijna elke klacht in de enkel en/of de voet hebben wij een uitgebreid behandelplan om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken