Bovenbeen

Bij Fysio 0515 zien wij veel mensen met bovenbeenklachten. Naast de hieronder beschreven klachten, behandelen wij uiteraard ook andere klachten in deze regio. Door middel van een grondig en nauwkeurig onderzoek stellen onze therapeuten een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld wat aansluit bij uw klachten en belastingsniveau.

Veel voorkomende bovenbeenklachten:

Hamstringklachten

De spieren aan de achterzijde van het bovenbeen noemen we ook wel de hamstrings. Deze spiergroep strekt de heup naar achteren en buigt de knie. Bij veel spelsporten zoals voetbal, volleybal, tennis en basketbal komen er veel explosieve krachten op deze spiergroep. Bij andere sporten zoals hardlopen is er meer sprake van langdurige belasting.

Bij hamstringklachten kan er sprake zijn van een verkramping, een verrekking of een spierscheur. Bij een verkramping of verrekking is de prognose gunstiger dan bij een spierscheuring. De verwachting is over het algemeen dat sportbelasting na 2 tot 4 weken kan worden hervat. Bij een spierscheuring is de tijd voor een volledig herstel langer, meestal 4 tot 6 weken. Dit kan afhankelijk van de ernst van het letsel zelfs oplopen tot enkele maanden.

De fysiotherapeuten van Fysio 0515 beschikken over de juiste vaardigheden wanneer het gaat om het oplossen van hamstringklachten. Uit het onderzoek zal blijken welke behandelingen zullen worden ingezet om sport- en werkbelasting zo op snelle en verantwoorde wijze mogelijk te maken.

Spierscheur

Bij acute schade aan een spier, kan er sprake zijn van een verkramping, een verrekking of een spierscheur. Bij een verkramping of verrekking is de prognose gunstiger dan bij een spierscheuring. De verwachting is over het algemeen dat sportbelasting na 2 tot 4 weken kan worden hervat.

Bij een spierscheuring is de tijd voor een volledig herstel langer, meestal namelijk 4 tot 6 weken. Dit kan afhankelijk van de ernst van het letsel zelfs oplopen tot enkele maanden.

De mate van ernst van de spierscheur wordt uitgedrukt in graden: graad 1, 2 of 3.

  • Graad 1 is een milde spierscheur. In dit geval is ca. 1 tot 5% van je spiervezels beschadigd of verrekt.
  • Graad 2 is een matige spierscheur. Er is meestal sprake van wat zwelling of een blauwe plek en drukken op de spier is pijnlijk. Er is een duidelijke verscheuring van spiervezels en optreden van krachtsverlies wat zich uit tijdens activiteiten zoals lopen of fietsen.
  • Graad 3 is een totale ruptuur van de spier. Lopen is waarschijnlijk erg pijnlijk en misschien zelf niet mogelijk. De pijn is niet alleen voelbaar in je bovenbeen, maar ook in de naastgelegen spieren. Daarnaast is een grote zwelling aanwezig. Deze symptomen zijn vrij zeldzaam. Onderzoek door een fysiotherapeut, arts en/of specialist is noodzakelijk om vast te stellen of het gaat om een volledig afgescheurde spier. Soms is een operatie met een langdurige revalidatie in dit geval de enige mogelijke oplossing.

De fysiotherapeuten van Fysio 0515 beschikken hebben veel ervaring wanneer het gaat op spierblessures. Door de juiste behandelingen en oefeningen in te zetten kunnen sport- en werkbelasting op snelle en verantwoorde wijze weer mogelijk worden.

Spierkneuzing (ijsbeentje, paardenkus)

Als een spier geraakt wordt door een stomp voorwerp of stoot kan er een inwendige kneuzing ontstaan, al dan niet gepaard gaande met een onderhuidse bloeding. Dit komt vaak voor tijdens verschillende sporten, denk hierbij bijvoorbeeld aan een voetballer die een knie van een tegenstander tegen zijn bovenbeen krijgt. Ook kan dit gebeuren bij een val met de fiets.

Snelle behandeling en de juiste adviezen zijn van groot belang. Door een goede behandeling kan de functie van de spier meestal snel worden hersteld. De spierschade is afhankelijk van de ernst van de kneuzing. In sommige gevallen kan een volledig herstel enkele weken in beslag nemen, in andere gevallen zijn enkele dagen voldoende. De fysiotherapeuten van Fysio 0515 beschikken over de juiste behandelmethoden om een zo spoedig mogelijk en verantwoord herstel mogelijk te maken.

Wilt u af van de klachten in uw bovenbeen?

Plan direct een afspraak in met Fysio 0515 in Sneek. Voor bijna elke klacht in het bovenbeen hebben wij een uitgebreid behandelplan om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken