Enkelverzwikking of verstuiking?

Geplaatst op

Het zal je niet verbazen dat de enkelblessure een van de blessures is die het meest voorkomt. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking van de enkel met bandletsel als gevolg.  Bijna een derde van de sporters met een enkelblessure hebben last van een terugkomende blessure.

Een enkeldistorsie (verzwikking) is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel worden beschadigd. Meestal worden de ligamenten (banden) aan de buitenzijde van de enkel het zwaarst getroffen omdat de enkelverzwikking naar binnen toe het meeste voorkomt.

De ligamenten aan de buitenkant van de enkel (de kant van de kleine teen) zorgen ervoor dat de voet en de enkel beperkt worden bij een inwaartse voetbeweging (inversie). Wanneer deze inwaartse beweging toch groot en krachtig wordt gemaakt, door bijvoorbeeld een verzwikking, dan loopt men het risico dat de belasting op de ligamenten aan de buitenzijde te groot wordt en dat deze scheurtjes kunnen oplopen. Op het plaatje ziet u een geval van een inversietrauma.

Tekens en symptomen van een enkelverzwikking:

Op het moment dat je je enkel verzwikt, is het mogelijk dat je een klikkend of knappend geluid hoort. Dit geluid wordt direct opgevolgd door pijn en vaak ook zwelling aan de buitenzijde van de enkel. De persoon kan niet meer steunen op de enkel en aan de buitenzijde van de enkel kan blauw verkleuring ontstaan (binnen de komende dagen). Er zijn natuurlijk ook mildere vormen van enkelverzwikkingen, hierbij volgt na de verzwikking vaak pijn tijdens het lopen en kan er een zwelling ontstaan.

De meeste personen met deze blessure ervaren een toename van pijn wanneer men duwt op de buitenzijde van de enkel of wanneer deze op rek wordt gebracht door de voet naar binnen en naar beneden te draaien (inversie + plantair flexie).

Wat te doen bij een enkelverzwikking?

In de acute fase (ongeveer 1-4 dagen na de verstuiking) is het verstandig dat de enkel relatieve rust krijgt en kan men door middel van koelen en elevatie de zwelling af doen nemen. Na deze acute fase gaan de ligamenten beginnen zich te herstellen en kan een persoon met een kleine tot matige enkelverzwikking  na 2 tot 6 weken zijn/haar (sport)activiteiten hervatten. Wanneer er sprake is van een ernstige enkeldistorsie dan zal er vaak een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te behalen.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Adequate fysiotherapie is essentieel voor personen met deze blessure. Dit voornamelijk vanwege het feit dat mensen met een enkelverzwikking in het verleden een grotere kans lopen om opnieuw een verzwikking op te lopen. De enkel is door de beschadiging een zwakke plek geworden. De fysiotherapeut kan u helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. Dit verkleint de kans om opnieuw deze blessure op te lopen!

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken