De zin én onzin van spieren rekken

Geplaatst op

Wat gebeurt er tijdens het rekken van spieren?

Een spier kun je enigszins vergelijken met een elastiek. De snelheid waarmee de spiervezels verlengen hangt af van de elastische eigenschappen van je spier. Ook de viscositeit (stroperigheid) van de spier heeft daar invloed op. Spiervezels die minder stroperig zijn geven ook minder weerstand bij het op lengte brengen van de spier. Hierdoor verbetert de spierfunctie en dat zie je terug in je trainingsresultaten.

Het bewegingsbereik in de gewrichten wordt onder meer door de lenigheid van de spier bepaald. Niet bij iedere sporter gaat dit even gemakkelijk. Lenigheid is namelijk ook afhankelijk van de bouw en vorm van de banden, gewrichten, pezen en het kapsel. Ook de gewrichtssmering en de samenwerkende spieren spelen hier een rol in.

Wat is het effect van stretchen op de sportprestaties?

Onderzoek heeft aangetoond dat rekoefeningen een positieve invloed heeft op de sportprestaties, mits ze op het juiste moment worden uitgevoerd. Het statisch rekken van de spieren voorafgaand aan een sportactiviteit heeft daarentegen geen enkel effect. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat statische rekoefeningen bij aanvang van een inspanning juist een negatief invloed heeft op de sportprestatie. De sprongkracht, explosiviteit en de maximale spierkracht neemt kort na de uitvoering af. Het kan in sommige explosieve sporten zelfs blessures in de hand werken.

Ook de frequentie van het rekken is medebepalend voor toekomstige prestaties. Als voorbeeld nemen we zwemmers. Als gevolg van de hoge trainingsintensiteit zijn de spieren optimaal aangepast aan zowel de zwembeweging als de intensiteit. Hierdoor zijn de borstspieren functioneel verkort geraakt. Een zwemmer die zijn borstspieren overmatig gaat rekken om de bewegingsuitslag te vergroten kan hiermee de functionele aanpassing ongedaan maken. Dit kan vervolgens de prestatie negatief beïnvloeden.

Hoelang en hoe vaak?

Om de voordelen van stretching te benutten is het een logische vraag hoe vaak en hoelang je de oefening moet uitvoeren voor een gewenst resultaat. Er zijn dermate veel factoren die daar een rol in spelen dat het ook voor de wetenschap bijna onmogelijk is om daar een eenduidig antwoord op te geven. Uit onderzoek zijn er echter wel richtlijnen ontwikkeld waar een individu rekening mee kan houden. Er is bijvoorbeeld bewezen dat een dagelijkse statische rekoefening van 30 á 60 seconden al effectief is. Vaker en langer rekken levert niet per definitie meer flexibiliteit en bewegingsbereik op. Voor veel jongeren is dertig seconden al voldoende terwijl ouderen meer richting de minuut gaan.

Afspraak maken mogelijk!

Wij werken conform de meest recente richtlijnen van het RIVM die gelden voor onze beroepsgroep.

Op deze wijze is een behandeling veilig voor onze klanten en therapeuten.

Afspraak maken